Wat gebeurt er met jullie woning wanneer jullie gaan scheiden?

Eigen woning en scheiden. Wanneer jullie gaan scheiden betekent dit in ieder geval dat één van jullie het huis zal verlaten. Misschien moet jullie huis wel worden verkocht en moeten jullie beiden op zoek naar een nieuwe woning. Hebben jullie kinderen? Dan speelt dit vaak mee in de beslissing wie waar blijft wonen. Marcel Nijveld, scheidingsbemiddeling & advies helpt jullie bij het nemen van beslissingen omtrent jullie huis. Ik bespreek jullie wensen en de financiële (on)mogelijkheden.

Als één van jullie in jullie koopwoning blijft wonen, moet hier bij de verdeling rekening mee worden gehouden. De woonlasten moeten betaalbaar blijven. De andere partner moet wellicht worden “uitgekocht” wanneer hij/zij rekening heeft op een deel van de eventuele overwaarde.  Ook als  de woning wordt verkocht, is het belangrijk af te spreken wie de woonlasten betaalt totdat jullie huis daadwerkelijk is verkocht. Hierbij houd ik ook rekening met de fiscale consequenties van jullie keuze. De belastingdienst kijkt immers over jullie schouder mee.

Marcel Nijveld, scheidingsbemiddeling & advies adviseert jullie met betrekking tot de eigen woning, de mogelijkheden en financiële consequenties van de verschillende mogelijkheden. Ik bereken diverse scenario’s en zoeken naar mogelijke alternatieven. Indien nodig schakel ik de hulp in van met ons samenwerkende makelaars om bijvoorbeeld de exacte waarde van jullie woning te bepalen of de mogelijkheden van een eventuele verkoop te bespreken. Het inschakelen van zo’n externe partij gebeurt natuurlijk alleen in overleg en met toestemming van jullie.

Doordat ik zelf ook het hypotheekadvies verzorg, kunnen we veel sneller beslissingen nemen over jullie eigen woning. Zeker nu nog veel woningen “onder water” staan, kan het verstandiger zijn wanneer de woning niet wordt verkocht. Ik bereken en bespreek de (on)mogelijkheden met jullie, zodat jullie ook hierover duidelijkheid hebben en goede afspraken kunnen maken. En natuurlijk zorg ik er ook voor dat alles goed en snel geregeld wordt.