Rechten en plichten bij scheiding. In de wet is er veel geregeld wanneer gehuwden of geregistreerd partners gaan scheiden. Voor samenwonenden zijn veel van die zaken niet juridisch bepaald. Toch is ook het beëindigen van een samenwoningsrelatie soms aan regels gebonden. Ook de fiscus kijkt mee wanneer een relatie wordt beëindigd. Een verkeerde verdeling van jullie gezamenlijke bezittingen, kan vervelende gevolgen hebben. Advies inwinnen is daarom ook hier van groot belang.

Heeft een samenwoner recht op partneralimentatie? Wie heeft het gezag over eventuele kinderen? Is er een testament? Zijn jullie fiscaal partners? Veel vragen die beantwoord moeten worden, wanneer jullie relatie wordt beëindigd. Vragen die gevolgen hebben voor jullie, maar ook voor jullie eventuele kinderen. Ook nu is het goed om de juridische, financiële, fiscale maar ook praktische zaken duidelijk in kaart te brengen en goede afspraken te maken.

Het is belangrijk om te weten dat samenwoners zonder samenlevingscontract geen juridische status hebben. Is er wel een overeenkomst, dan is er een zogenaamde juridische band. Indien één van jullie de relatie wil beëindigen, dan zal er naar de samenlevingsovereenkomst moeten worden gekeken. Er zijn enkele belangrijke zaken bij het beëindigen van een samenlevingsrelatie. Onder andere de wijze en het tijdstip waarop de relatie wordt “opgezegd”. Ik adviseer jullie hier graag over.