Samenwonen en scheiden, kan dat? Ja! Natuurlijk is een beëindiging van een samenwoningsrelatie veel minder ingewikkeld dan het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Toch moet er van alles geregeld worden wanneer jullie besluiten om niet langer met elkaar samen te willen wonen. Hebben jullie een samenlevingscontract? Dan kan dit als leidraad dienen bij het maken van afspraken. Zonder samenlevingscontract wordt het allemaal een stuk complexer.

Wanneer we praten over een scheiding, denken we altijd aan het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook samenwoners kunnen echter scheiden! En ook dan moet er veel verdeeld en geregeld worden. Welke bezittingen en/of schulden 24232078_szijn gemeenschappelijk? Wat gebeurt er met jullie woning? Wellicht zijn er kinderen uit jullie relatie geboren?

Marcel Nijveld, scheidingsbemiddeling & advies begeleidt ook samenwonende stellen bij het beëindigen van hun relatie. Ook hier zorg ik ervoor dat jullie relatie op de juiste manier wordt afgewikkeld en er een correcte verdeling plaats vindt. En, niet geheel onbelangrijk, ik zorg ervoor dat alles netjes en fiscaal correct wordt afgewikkeld. Hebben jullie samen kinderen, dan is het belangrijk dat ook voor hun duidelijke en werkbare afspraken worden gemaakt. Dat is in jullie belang en zeker in het belang van jullie kinderen.

Vanzelfsprekend zijn de kosten voor het beëindigen van een samenwoningsrelatie veel lager dan de kosten van een echtscheiding. Juridisch en financieel behoeft er veel minder geregeld te worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal een rechter een uitspraak moeten doen over de wijze waarop jullie relatie wordt beëindigd. De fiscus ligt daarentegen op de loer bij het verdelen van jullie bezittingen. Daar houd ik natuurlijk rekening mee.

Op de pagina’s onder dit menu vind je allerlei zaken die van toepassing zijn bij het beëindigen van jullie samenwoning. En ook hier geldt, voor vragen kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.