20142157_sScheiden? Hoe vertel je het jullie kinderen? Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Voor een kind is het moment waarop zijn/haar ouders vertellen te gaan scheiden een moment waarop zijn/haar leven voorgoed verandert. Jullie kunnen jullie kind(eren) niet behoeden voor het verdriet, de boosheid of de onzekerheid die jullie beslissing met zich meebrengt. Wel kunnen jullie het verdriet, de extra zorgen en angsten zoveel mogelijk beperken. Hoe? Daarover vertel ik je graag meer!

Wanneer jullie samen één of meerdere kinderen hebben, maakt dit de scheiding complexer. Het welzijn van de kinderen is gelukkig zelden punt van discussie tijdens de scheiding, de zorg voor de kinderen ná de scheiding daarentegen vaak wel. En hoe voorkom je dat jullie kind(eren) het gevoel hebben “te moeten kiezen”? Wat vertel je wél of juist niet aan de kinderen? Allemaal vragen die tijdens onze gesprekken uitvoerig aan de orde komen.

Op voorhand een paar belangrijke tips:

  • Ga niet overhaast te werk. Zorg ervoor dat jullie “eerste” emoties onder controle zijn. Tijdens het gesprek met jullie kinderen zijn ruziënde ouders wel het laatste waarop zij zitten te wachten.
  • Vertel het jullie kind(eren) samen, geef aan dat jullie de scheiding samen willen regelen.
  • Voorkom dat jullie kind het gevoel krijgt te moeten kiezen of schuldig te zijn aan de scheiding.
  • Geef jullie kind de ruimte en de tijd om zijn/haar emoties te verwerken.

Tijdens onze gesprekken zal ik jullie veel tips en handvaten geven over de zogenaamde scheidingsmelding aan jullie kind(eren). Daarnaast zijn er ook verschillende instanties en internetsites die jullie kunnen helpen om de scheiding voor jullie kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen. KIES en Kinderen in een scheiding zijn enkele voorbeelden hiervan. Daarnaast werk ik samen met verschillende kinderpsychologen die jullie kinderen kunnen helpen de scheiding te verwerken en hiermee om te leren gaan.