Verdelen van bezittingen bij echtscheiding of beëindiging samenwonen. De verdeling van bezittingen is een belangrijk onderdeel van het beëindigen van jullie relatie. De wet kent verschillende regels over wat van wie is en hoe jullie dit moeten verdelen. En ook hier geldt weer, het maken van goede afspraken voorkomt discussies achteraf. Alle reden dus om hier uitgebreid bij stil te staan.

Als twee mensen samenwonen met of zonder overeenkomst, betekent dat niet dat zij “zomaar” hun relatie kunnen beëindigen. Bijvoorbeeld overheidsinstanties zoals de belastingdienst verbinden wel degelijk consequenties aan samenwonen. Wanneer samenwoners hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over het verdelen van hun bezittingen.

Van belang daarbij is wie het goed heeft gekocht. Staat er een naam op het bonnetje? Vaak is dit niet het geval, waardoor het lastig wordt om te bepalen aan wie iets toebehoort. “CD van jou, CD van mij, maar gekregen van mijn moeder, dus van mij”. Iedereen kent het lied waarin de verdeling van het bezit op humoristische wijze wordt beschreven. Bij het beëindigen van een relatie (samenwonend, getrouwd of geregistreerd partner) vormt de verdeling van het bezit een bron van frustratie en discussie. Deze discussies zijn natuurlijk niet altijd te voorkomen. Wel kan een scheidingsadviseur jullie helpen om deze discussies niet uit de hand te laten lopen.

Bij het verdelen van bezittingen bij echtscheidingen kunnen jullie ook zelf veel doen. Hierbij kun je denken aan het maken van een verdeling van jullie inboedel en andere roerende zaken. Denk hierbij ook na over de emotionele waarde die bepaalde voorwerpen voor jullie kunnen hebben, bijvoorbeeld sieraden, schilderijen of antiek.

Marcel Nijveld, scheidingsbemiddeling & advies kan jullie ook van dienst zijn bij het beëindigen van jullie samenwoningsrelatie. Ook hier maken wij afspraken die vervolgens in een overeenkomst worden vastgelegd. Deze overeenkomst wordt bij de notaris bekrachtigd.